Hosszú évek kitartó munkája, előre nem tervezhető szerencsés fordulatok, küzdés közepette is apadhatatlan lelkesedés és jókedv. Blogposztunkban Kövérné Kalmár Mónika, teológus, közgazdász, lakberendező, újságíró, gasztroblogger, mestercukrász, négygyerekes anyuka és hamarosan kétszeres nagymama vállalkozásának történetét ismerhetitek meg.
Móninak a Shoptet hazai indulásakor jelent meg az első könyve, amit mindenképpen saját webshopon keresztül szeretett volna árulni. Választása a Shoptetre esett, amit nem bánt meg, és már második könyvét is a Shoptet rendszerén keresztül értékesíti, sőt, hamarosan újabb portékák kerülnek fel a webáruházába a sütik szerelmeseinek nagy örömére.
MaiMóniként kezdtél blogolni 2008-ban négy 5 és 12 év közti gyermek anyukájaként, akkor, amikor a blogolás nálunk még gyerekcipőben járt. Sütöttél, főztél, és mindezekről írtál, megosztottál utazási élményeket, háztartási tippeket is, de még cica-kutya összeszoktatásával kapcsolatban is adtál életszagú tanácsokat. Tényleg egy ismerősödnek köszönhető, hogy kiléptél a sütéssel a vállalkozói térbe?
Teljes mértékben, hiszen én író akartam lenni. Persze nagyon szerettem sütni, ahogy most is, de őszintén; nem gondoltam volna, hogy a sütisütésből meg fogunk tudni élni. Ha akkor nem szegezi nekem a kérdést a kávézós ismerősöm, hogy nem sütnék-e neki rendszeresen, akkor lehet, hogy megmaradtam volna a blogolás mellett és újságíró lennék, mint előtte. Annyi szerencsés véletlen van a történetünkben, hogy így nem is lehetett volna előre megtervezni. Amikor már műhelyünk is lett, és jó pár balatoni cukrászdába, kávézóba készítettünk tortákat hat munkatársammal, akkor egy német házaspár keresett meg minket, hogy van egy eladó ingatlanjuk, amiben régen söröző működött, és aminek konyhája is volt. Nagyon kedvező finanszírozásban tudtunk megállapodni. Álomingatlan volt ez nekünk, hiszen előtte albérletben laktunk, itt pedig a felső szintre be is költözhettünk, alul pedig kialakítottuk az üzemünket. Kacérkodtam azzal, hogy legyen cukrászdánk is, de mindig elhessegettem magamtól a gondolatot, mert elég munkát adott a gyereknevelés és az üzem, és tudtam, hogyha valaha cukrászdát nyitunk, ahhoz a blog miatt kell az is, hogy személyesen is jelen legyek.
2018 fontos mérföldkő volt a vállalkozásod életében, hiszen a Dining Guide a top10 vidéki magyar cukrászda közé beválasztotta a MóniSütit úgy, hogy nem is volt fizikai cukrászdád. Ez terelt afelé, hogy legyen mégis?
Igen, úgy voltam vele, hogy most vagy soha. Az üzemet hátra kellett költöztetni, a jogi feltételrendszert kialakítani, hogy elöl megnyílhasson a cukrászda. És természetesen előteremteni ehhez az anyagi erőforrást is, hiszen a vállalkozás a megélhetésünket biztosította, de ekkora mértékű beruházáshoz nem termelt elég hasznot. Segítségül hívtam a közösségemet. A Facebook oldalamnak közel 25 ezer követője van, körükben kérdeztem meg, hogy mit gondolnak arról, hogyan lehet költséghatékonyan cukrászdát nyitni. Nagyon megható, de a válaszok mellett konkrét felajánlások is érkeztek. Így lett például nagyon jutányos áron padlónk, kaptunk sok részletre ponyvát a terasz köré, ingyen 40 széket és a felsorolást még folytathatnám. Nagyon hálásak vagyunk!
A 2018-ban Gyenesdiáson megnyílt cukrászdádról azt mondják, hogy olyan hely, aminek lelke van. Mindig ott vagy?
Az üzemben szinte mindig, hétvégén pedig a cukrászdában is. Van egy nagyon szuper üzletvezetőnk, aki nagyon érzi a szemléletemet, és szívvel-lélekkel dolgozik, ahogy egyébként mindenki más is a csapatban. Úgy alakult, hogy az, akinek nem ilyen a hozzáállása, egy idő után kirostálódik közülünk. Most már húszan vagyunk, igazi csapat.
Mikor fogalmazódott meg benned a gondolat, hogy jó lenne egy webshop?
Az első könyvem megjelenésekor. Szerettem volna olyan értékesítési csatornát találni, ami bárhonnan elérhető, de könyvesboltokba nem akartam beadni a könyvemet. Így most fizikailag meg lehet venni a könyveimet a cukrászdában és pár közeli partnerünknél, emellett pedig a webshopról lehet megrendelni. Bevallom, én elkövettem egy nagy hibát. Még nem volt kész a webáruház, de már nálam volt a könyv, és meghirdettem a Facebook oldalamon, hogy lehet rendelni messengeren. Senkinek nem kívánom azt a pár éjszakát, amikor hajnalig bogarásztam, hogy ki mennyit, hová kér, és adminisztrálhattam egymagamban. Pár nappal később kész lett a webshop, és onnantól kezdve minden pár kattintással megvolt, órákat spóroltam ezzel. Hálás vagyok azért, hogy a Shoptetnek rengeteg automata beállítása van, amikkel gyerekjáték egy csomó minden. Egy rendkívül kedves, türelmes ügyfélszolgálatos kolléga segítségével automata válasz e-maileket állítottunk be és számos olyan egyéb dologra is felhívta a figyelmem az elején, amikre magamtól valószínűleg nem gondoltam volna. Ilyen például az automata számlakiállítás, számlák, áfakulcsok beállítása, amikkel szintén órákat spórolok az adminisztráció terén.
Könnyen megismerkedtél a rendszerrel, szereted használni?
Nincs tapasztalatom másik webshoppal, de ezt nagyon szeretem! Örülök, hogy erre a platformra akadtam rá. Elsőre ugyan nekem bonyolultnak tűnt a rendszer, de az ügyfélszolgálatos kolléga minden ponton végigvezetett, és most már teljesen átlátom a felületet, és értem, hogy az elején mit, miért javasolt. Szerintem ettől jó egy rendszer. Biztosan vannak olyanok is szép számban, akik egyedül is elsőre eligazodnak benne, de nekem hatalmas könnyebbség, hogy biztonságban vagyok, mert tudom, hogy ha esetleg el is vesznék, bármikor számíthatok segítségre.
Jól tudom, hogy erre hamarosan szükséged is lesz, hiszen tervezed bővíteni a kínálatot?
Valóban, egyelőre kéttermékes a webáruházam, de ez szépen lassan változni fog. Első könyvem után közel egy évvel jelent meg főképp a vásárlói igények miatt egy mentes süteményeket tartalmazó receptkönyv. Új könyvek mellett pedig tervben vannak a MóniSütihez kapcsolódó egyéb termékek is. Az üzletben vásárolható pl. kifejezetten nekünk pörkölt kávé, amit nagyon kedvelnek a vendégek, szeretném, ha ez a webshopon is elérhető lenne. Tervezek továbbá kötényt, kesztyűt és hosszabb lejáratú kekszet is.
Sok sikert kívánunk!
Írjon megjegyzést